• vrolijk je keuken op
  • duurzaam en met liefde gemaakt

Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

Perfecte tafelaankleding kerst

Stappenplan om te komen tot de perfecte tafelaankleding voor het kerstdiner. De basis wordt gevormd voor het thema, is dat bekend dan bespaar je tijd en kosten om snel tot een perfecte sfeer te komen.

Perfecte tafelaankleding kerst
Blog

Tafelaankleding kerstdiner

Het is bijna kerst. Bij kerst denk ik aan gezellig samenzijn met een groot gezelschap. De ene dag de familie en de andere dag vrienden of juist een keer klein met z’n 2-tjes. Ik denk dan aan samen heerlijk eten, genieten van de vele gangen en daarna lang natafelen. Jij ook?

In diverse tijdschriften en ook online staan lekkere recepten voor het kerstdiner. Misschien heb jij je kerstdiner al helemaal uitgedacht of al enig idee wat je wilt gaan maken.
Bij een heerlijk kerstdiner hoort natuurlijk de perfecte tafelaankleding. Met deze tips en inspiratie wordt je tafelaankleding perfect!

Stap 1. Kleur en Thema

De eerste stap is het belangrijkst. Bepaal het thema en kleur van je tafel aankleding. In welke stijl en kleur wil jij je kerstdiner vieren?Voor een winters sjiek en stijlvolle kerstaankleding kies je voor wit of zwart met goud of zilver. Een kleurrijke geheel krijg je door het gebruik van rood en groen.

 

Tip: Kies voor kleuren die het best bij jou woonstijl passen. Op deze manier hoef je bijvoorbeeld niet ander servies aan te schaffen. Ook kun je kijken welke sfeer je wilt bereiken en daar het thema aan ophangen. 


Stap 2. Basis

De basis van je tafel bepaalt voor het grootste deel de sfeer. Bedenk of je de tafel in z’n geheel wil dekken. Of voor een deel, als het past in de sfeer.

Ga voor een mooie ondergrond in katoen of linnen. Kies niet voor een te druk tafelkleed zodat je genoeg mogelijkheden hebt om je tafel te decoreren. Tafellopers of placemats zijn ook mooie ondergronden!

Tip: Gebruik onder je tafelkleed een molton zodat het tafelkleed niet verschuift en waardoor het neerzetten van glazen geluidloos gaat.




Stap 3. Servies

Haal je mooiste servies uit je kast tijdens dit diner, het is tenslotte een speciale gelegenheid. Het mooist is om je servies te stapelen waardoor je een chic effect creëert. Ook weten je gasten hierdoor hoeveel gangen zij kunnen verwachten. Hetzelfde geldt voor je glasservies en bestek. Let er wel op dat je niet meer neerzet dan nodig is. Hierdoor kan verwarring ontstaan bij je gasten.

Tip: Vind je het allemaal te sjiek ga dan voor iets heel anders zoals houten onderborden.



 


Stap 4 Groen

Bloemen en planten op tafel geven sfeer. Kies groen samen met rood voor een echte kerstsfeer. Een groot boeket of groene details geheel in de style van je tafelaankleding. 

Tip: Versier servetten met een hulsttakje of een ander bloemetje. Dit kleedt je tafel aan en geeft het gelijk wat kleur.  


 


Stap 5 Servetten

Diverse servetten zijn op de markt verkrijgbaar. Papieren of stoffen servetten bijvoorbeeld gemaakt van linnen. Als je graag wilt dat de tafel er chique uit komt te zien, kies dan voor katoenen of linnen servetten. 

Tip: Leg de servetten op het bord of maak er iets speciaals van. Het staat bijvoorbeeld prachtig om een bloemetje of takje op het servet neer te leggen. Of maak er een kunstwerk van en vouw je servet in een ster/kerstboom.

 

 


Stap 6 Verlichting 

Kerstmis is een sfeervol feest. Voor een gezellige warme sfeer gebruik je geen fel licht. Maak gebruik van kaarsen en vervang eventueel je peertje uit de lamp of gebruik een dimmende lamp.  

Tip: versier de ruimte waarin de tafel staat met extra sfeerverlichting.

 

Stap 7 Decoreren

Nu heb je eigenlijk alle benodigde elementen om het kerstdiner te serveren. Alleen nog de decoratie. Versier je tafel met glitter, kandelaars, stukken fruit of verzamel spulletjes uit je huis waarmee je kunt aankleden. Probeer te decoreren in hoogte en in lagen. Dit maakt de tafel in één klap een stuk mooier, maar houd hier rekening mee dat je diegene tegenover je nog wel wilt kunnen zien.

Tip: een volle tafel is een gezellige tafel, maar er moet nog wel plek zijn om het eten neer te zetten.

 

Stap 8 Zelfmaak decoratie

Als puntje op de i kan je de kersttafel aankleden met zelfgemaakte accessoires. Maak bijvoorbeeld je eigen kerstmenu en leg dat neer op de borden. Zo weten je gasten waar ze aan toe zijn en staat ook heel leuk. Of maak zelf de tafel indeling en leg zelfgemaakte naambordjes neer. Als laatste is het misschien leuk om zelf een engeltje te vouwen, om echt het kerst thema te laten zien.
Ik hoop dat je wat aan de bovenstaande tips hebt gehad. En wees gerust, uiteindelijk draait het niet om de aankleding van de tafel, maar om de liefde en gezelligheid met Kerst zelf. Geniet van je kerstdiner!

Foto credits: 1. Braysway, 2 Meubeltrack.nl, 3 Broste, 4. Meubeltrack.nl, 5. notPERFECTlinen, 6. 7. Elle Belgmeubeltrack, elle france, Jurianne Matter

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • 1001 functies van de Theedoek
    24 / Nov / 2019

    Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

    1001 functies van de Theedoek

  • Hoe vouw je een kerstboom?
    14 / Dec / 2018

    Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

    Hoe vouw je een kerstboom?

  • Perfecte tafelaankleding kerst
    07 / Dec / 2017

    Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

    Perfecte tafelaankleding kerst

  • Or Tea?
    24 / Sep / 2017

    Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

    Or Tea?

  • De Theedoeken Winkel
    15 / Jun / 2017

    Audrey en Rian - 07 / Dec / 2017

    De Theedoeken Winkel

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Onze vermelding op sys.keurmerk.info/
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »