• besteld voor 16:00 uur; dezelfde dag verzonden
 • ruime collectie
 • met liefde gemaakt

Audrey - 24 / Sep / 2017

Or Tea?

Or tea? is biologische Chinese thee, duurzaam gekweekt. De collectie bestaat uit diverse theeën. Naast Witte en Groen thee is er ook Oolang, Pu'er en Zwarte thee te vinden. 

Or Tea?
Blog

Or Tea?

Waar komt thee vandaan?

Thee is naast water de meest gedronken drank ter wereld. Iedereen kent het en heeft het weleens gedronken. Maar wat is thee nu precies?

Thee komt oorspronkelijk uit China en werd ruim 2700 jaar voor Christus per ongeluk ontdekt door een Chinese keizer. Van de Keizer mocht het volk alleen maar gekookt water drinken zodat niemand meer ziek werd van vuil water. Toen de Keizer het goede voorbeeld aan zijn volk wilde geven, waaide van de struik naast hem een paar blaadjes in het kokende water. Het water kreeg een bruine kleur en had een heerlijke geur. Dit was het begin van een van de meest gedronken drankjes ter wereld; thee.  

Na verloop van tijd zijn diverse soorten thee ontstaan. Thee van kruiden maar ook thee vermengd met voedingsstoffen. Door de thee zo fijn te malen ziet de consument niet meer wat de thee echt maakt. Niet al deze voedingsstoffen goed zijn voor mens en / of het milieu, dit leidde ertoe dat Allang Wong Or Tea? op de markt zette. 

theeplantages

Or Tea?De Chinese Allang Wong richte in 2010 Or Tea? op met de juiste gecertificeerde voedingsmiddelen. Het doel was duurzame thee, als hip product, op de internationale markt te brengen. De thee wordt verpakt in gerecycled papier en karton welke is bedrukt met Soja inkt. Een hippe uitstraling kreeg het door Chinese kunstenaars de verpakking laten ontwerpen.  

Iedere box thee is heeft hierdoor een origineel design waardoor het niet alleen leuk is om zelf te gebruiken, maar ook leuk is om de thee cadeau te geven. 

 

Welke theesoorten maakt Or Tea?


Or Tea? maakt thee van de blaadjes en knopjes van de plant Camellia Sinensis uit China. Van deze plant maakt Or tea? diverse soorten thee met verschillende smaken. De productiewijze maakt het verschil in soorten. Er zijn vijf verschillende soorten: witte thee, groene thee, zwarte thee, Pu'er thee en Oolong thee.
Camellia Sinensis plant, theeplant

Witte thee

Ontstaat door het zorgvuldig met de hand plukken van jonge bladknopjes. De bladknopjes worden daarna enkel geflenst (op natuurlijke wijze het vocht laten verdampen) en gedroogd. Deze thee is het minst bewerkt en moet zorgvuldig worden behandeld.Groene thee

Na het plukken van de blaadjes worden ze eerst verwelkt en vervolgens geflenst en verhit. Het verhitten is belangrijk om oxidatie oftewel fermenteren (het verrotten van het blad) te voorkomen. Dit houdt in dat er geen zuurstof bij de theebladeren komt zodat de groene thee rijk is aan antioxidanten. Deze antioxidanten, rijk aan vitamine en mineralen zijn goed voor ons lichaam. Tot slot worden de theeblaadjes gedroogd en kan er thee van worden gezet. 
Sommige groene thee is opgerold, dit verklaard de hogere prijs van kwaliteitsthee.

groene thee

Zwarte thee

De theeblaadjes worden hier verflenst, gekneusd, gefermenteerd en gevuurd (het boven vuur omschutten van de blaadjes). De donkere kleur van de thee ontstaat doordat de thee volledig geoxideerd is. In tegenstelling tot groene thee komt er bij zwarte thee dus wel zuurstof bij. Hierdoor is niet alleen een verschil in kleur maar ook een verschil in smaak en aroma.

or tea jukes


Pu'er thee

Deze thee loopt een speciaal rijpingsproces door. De blaadjes worden onder stoom samengeperst en daarna in zijdepapier en bamboebladeren gewikkeld om verder te rijpen. De smaak van Pu'er thee hangt af van de tijd van het rijpingsproces. Pu'er thee staat ook bekend om het ondersteunen van de spijsvertering en de vetverbranding. 

pu-er thee


Oolong thee

Om deze thee te maken worden eerst de met de hand geplukte theeblaadjes verslenst, vervolgens worden ze voor een deel gekneusd en gefermenteerd en tot slot worden de blaadjes gevuurd en gedroogd. Deze theesoort zit tussen groene en zwarte thee in. Het verschil tussen deze drie theesoorten heeft te maken met de oxidatie graad. Zo is groene thee niet geoxideerd, zwarte thee volledig geoxideerd en Oolong thee gedeeltelijk geoxideerd. 

oolong thee

Aan deze vijf verschillende theesoorten zijn door Or Tea? smaakjes toegevoegd. Zo bevat bijvoorbeeld Dragon Pearl Jasmine thee verse Jasmijn bloemen en  Queen Berry verschillende soorten gedroogde bessen. Door het toevoegen van fruit, kruiden en bloemen kunnen wel duizenden variaties worden gemaakt. 

De Theedoeken winkel verkoopt 13 verschillende theesmaken van Or Tea? De smaken zijn onder te verdelen in de Chinese serie, de Well-being serie en de Urban-pop serie. 

Wat is your cup of Tea?

 


Hoe zet je het lekkerste kopje thee?Hoeveelheid thee?


Hoeveel gedroogde blaadjes je moet gebruiken hangt af van je eigen smaak. Het is persoons afhankelijk. De ene persoon houdt meer van een sterke kop thee, de andere juist meer van een milde kop thee. Om die reden zitten de theebladeren los verpakt.
Omdat Chinese thee een milde en zachte thee hoort te zijn is 2 gram thee voor 1 liter water voldoende. Houdt je toch van een wat sterkere kop thee? Dan zou je 2 gram thee voor 1 kop thee kunnen gebruiken.


Temperatuur water


De temperatuur van het water verschilt van soort tot soort. Het belangrijkste is dat je het water nooit moet koken! Hierdoor verandert namelijk de samenstelling en de smaak van de thee. Groene thee en de witte thee moeten zorgvuldig worden behandeld en daarom is 80°C de beste temperatuur. Daarentegen kan Pu’er thee juist wel gemaakt worden bij een temperatuur dat rond het kookpunt is. Tot slot komen Oolong thee en zwarte thee het best op smaak bij een temperatuur van 90°C. 


Hoelang moet thee trekken?


De Westerse cultuur is een beetje ongeduldig en zo ook met thee. De meeste mensen zijn gewend om na enkele ogenblikken het theezakje al uit het water te halen. Logisch, want een thee van mindere kwaliteit smaakt snel erg bitter. Echter een goede kwaliteitsthee trekt niet extreem bitter!

Maar wat is dan wel de juiste tijd om thee te laten trekken? Dit hangt af van je smaak, als je een zachte thee wilt kan je het wat korter laten trekken dan wanneer je sterke thee wilt. Wat wel goed om te onthouden is, is dat de blaadjes minimaal 15 minuten nodig hebben om hun antioxidanten vrij te geven aan het water.

Nog een tip: gebruik de theeblaadjes meerdere malen, de smaak wordt wel wat milder maar de blaadjes blijven antioxidanten aan het water afgeven!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • 1001 functies van de Theedoek
  24 / Nov / 2019

  Audrey - 24 / Sep / 2017

  1001 functies van de Theedoek

 • Hoe vouw je een kerstboom?
  14 / Dec / 2018

  Audrey - 24 / Sep / 2017

  Hoe vouw je een kerstboom?

 • Perfecte tafelaankleding kerst
  07 / Dec / 2017

  Audrey - 24 / Sep / 2017

  Perfecte tafelaankleding kerst

 • Or Tea?
  24 / Sep / 2017

  Audrey - 24 / Sep / 2017

  Or Tea?

 • De Theedoeken Winkel
  15 / Jun / 2017

  Audrey - 24 / Sep / 2017

  De Theedoeken Winkel

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »